به گزارش تکنولوژین و به نقل از خبری-پزشکی در مقالهای که اخیراً در BMC Public Health منتشر شده است، محققان با استفاده از دادههای بررسیهای ملی سلامت و تغذیه (NHANES) به بررسی ارتباط بین مصرف نوشابههای رژیمی و بیماری استئاتوز کبدی مرتبط با اختلال متابولیک (MASLD) میپردازند. MASLD یکی از شایع ترین بیماری های مزمن […]
به گزارش تکنولوژین و به نقل از خبری-پزشکی در مقالهای که اخیراً در BMC Public Health منتشر شده است، محققان با استفاده از دادههای بررسیهای ملی سلامت و تغذیه (NHANES) به بررسی ارتباط بین مصرف نوشابههای رژیمی و بیماری استئاتوز کبدی مرتبط با اختلال متابولیک (MASLD) میپردازند.
MASLD یکی از شایع ترین بیماری های مزمن کبدی است که میزان بروز آن در سطح جهانی با سرعت نگران کننده ای در حال افزایش است. در حال حاضر کنترل رژیم غذایی و ورزش بدنی تنها دو حالت برای پیشگیری و درمان MASLD در غیاب درمان دارویی آن هستند.
آنها با کاهش چربی بدن عمل می کنند که استئاتوز کبد را کاهش می دهد یا معکوس می کند. به طور مشابه، ممکن است رژیم هایی وجود داشته باشد که خطر ابتلا به MASLD را افزایش دهد.
نوشابه های رژیمی که خود را به عنوان «کالری صفر» معرفی می کنند حاوی شیرین کننده های مصنوعی مانند آسپارتام هستند. مطالعات نشان داده است که مصرف نوجوانان باعث افزایش شاخص توده بدنی (BMI) می شود.
بنابراین برخلاف تصور عمومی که نوشابه های رژیمی از افزایش وزن جلوگیری می کنند، با مصرف زیاد باعث چاقی می شوند. سازمان جهانی بهداشت (WHO) در جولای ۲۰۲۳ آسپارتام را به عنوان سرطانزا برای انسان طبقهبندی کرد.
مطالعات پیش بالینی همچنین نشان داده است که شیرین کننده های مصنوعی می توانند مقاومت به انسولین (IR) را افزایش دهند و با تعدیل میکروبیوتای روده، دو پدیده مرتبط با پاتوژنز MASLD، عدم تحمل گلوکز را تحریک کنند.
علاوه بر این، چاقی علت اصلی چندین اختلال متابولیک مانند دیابت نوع ۲ (T2D) است و حتی خطر ابتلا به فشار خون بالا را در نوجوانان افزایش می دهد. با این حال، مطالعات ارتباط مصرف نوشابه رژیمی با MASLD را بررسی نکرده اند.
در مطالعه حاضر، محققان از سوابق دقیق رژیم غذایی و مصرف نوشیدنیهای گازدار ۲۳۷۸ شرکتکننده در NHANES 2003-2006، یک برنامه نظرسنجی تحت حمایت مرکز ملی آمار سلامت (NCHS) استفاده کردند که سطح سلامت عمومی و تغذیه جمعیت عمومی آمریکا را ارزیابی میکند. برای ارزیابی وضعیت MASLD بر اساس شاخص کبد چرب (FLI).
گروه مطالعه نهایی شامل ۱۰۸۹ فرد مبتلا به MASLD، یعنی دارای FLI ≥۶۰، و ۱۲۸۹ فرد بدون MASLD بود.
سپس، آنها فرکانس مصرف نوشابه رژیمی شرکت کنندگان را بر اساس پاسخ آنها به سؤالاتی مانند “هر چند وقت یکبار نوشابه های رژیمی می نوشید؟” تعیین کردند.
سپس، پاسخ های مصرف خود را برای سهولت در تحلیل و تفسیر به «هرگز»، «به ندرت»، «گاهی اوقات» و «همیشه» بازتعریف کردند. متغیرهای مطالعه شامل سن، جنس، نژاد/قومیت، وضعیت تحصیلات و مصرف سیگار، سطح فعالیت بدنی و عوامل غذایی بودند.
محققان از سه مدل رگرسیون لجستیک چندگانه وزندار برای ارزیابی رابطه بین مصرف نوشابه رژیمی و وجود یا عدم وجود MASLD (یک پیامد باینری) و یک یا چند متغیر پیشبینیکننده (در این مورد، مصرف نوشابههای رژیمی) که نتایج را به عنوان شانس بیان میکنند، استفاده کردند. نسبت (OR) و فاصله اطمینان ۹۵٪ (CI).
علاوه بر این، آنها یک تحلیل میانجی انجام دادند تا ارزیابی کنند که آیا BMI تا حدی یا کامل این رابطه را توضیح می دهد. آنها نسبت اثر واسطه ای را به عنوان نسبت اثر واسطه (غیر مستقیم) به کل (مستقیم)، ضرب در ۱۰۰٪ برای نشان دادن میزان واسطه BMI در رابطه بین مصرف نوشابه رژیمی و MASLD محاسبه کردند.
از ۲۳۷۸ نفری که معیارهای ورود به این مطالعه را داشتند، مردان نسبت به زنان در گروه MASLD نسبت بیشتری را به خود اختصاص دادند و هر دو گروه نیز دارای سنین و BMI به طور قابل توجهی متفاوت بودند.
فراوانی مصرف نوشابه رژیمی در گروه MASLD بیشتر از گروه غیر MASLD بود، با بیشترین ارتباط بین فراوانی “همیشه” مصرف نوشابه رژیمی و MASLD مشاهده شد.
نتایج همچنین نشان داد که در مقایسه با جمعیت غیر MASLD، جمعیت MASLD علیرغم عدم تفاوت آماری در انرژی دریافتی، به طور قابل توجهی BMI بالاتری داشتند.
محققان OR را ۲.۰۴، با ۹۵% CI و p-value < 0.001 در مدل ۱، و ORs 2.12 و ۱.۹۸، با ۹۵% CI و p-value < 0.001 و ۰.۰۰۳ به ترتیب در مدل ۲ ذکر کردند. و ۳.
علاوه بر این، در هر سه مدل رگرسیون، ارتباط بین مصرف مکرر نوشابه رژیمی و بروز MASLD حتی پس از تعدیل متغیرهای جمعیتشناسی، سبک زندگی و سندرم متابولیک نیز معنیدار باقی ماند.
تجزیه و تحلیل زیرگروه تعامل معنی داری بین مصرف نوشابه رژیمی و T2D برای بروز MASLD نشان داد.
علاوه بر این، BMI 84.7٪ از ارتباط بین مصرف نوشابه رژیمی و بیماری کبد چرب غیر الکلی (MASLD) را واسطه کرد. با این حال، اینکه آیا مصرف نوشابه های رژیمی منجر به افزایش وزن می شود، هنوز مشخص نیست.
بر اساس تجزیه و تحلیل دادههای نماینده ملی، این مطالعه میزان شیوع وزنی MASLD را کمی بالاتر (۶۴/۴۳%) نسبت به مطالعات اپیدمیولوژیک قبلی تخمین زد که نشان داد مصرف بیش از حد نوشابه رژیمی با MASLD مرتبط است، جایی که BMI نقش میانجی در این دارد. اتحادیه.
این داده ها می تواند توصیه های غذایی ارزشمندی برای پیشگیری و درمان MASLD ارائه دهد.